BuKaN PeNuLiS uPaHaN

January 23, 2010

SATU DAY TANPA BEG PLASTIK.

Filed under: Uncategorized — amzainol @ 5:15 pm

sewaktu zaman persekolahan saya dahulu hari sabtu kami gelarkan sebagai satu day.kenapa satu day?kerana pada hari sabtu remaja di antara umur 12 dan 16 tahun akn keluar secara berkumpulan ke pekan.pekan kami gelarkan untuk bandar kecil.sewaktu tahun 80an ia merupakan sebuah bandar kecil yang digelar sebagai pekan.

`hang nak p mana?`

`aku nak p pekan,jom lah`

setiap hari sabtu kami ia merupakan hari sabti yang indah iaitu satu day.

kini….

sabtu saya juga telah memberi satu pengajaran yang berguna malahan pada saya ia berguna untuk keseluruhan masyarakat.apa yang istimewa hari sabtu ini?

bermula pada 10 Januari kerajaan negeri selangor telah mengadakan kempen membeli barangan tanpa menggunakan beg plastik.seingat saya kerajaan pusat juga ada mengadakan kempen tanpa beg plastik sebelum ini.hari sabtu juga dipilih untuk kempen ini.motivasi kepada para pengguna ialah menghargai alam bumi.beg plastik sukar untuk mereput walau ditanam sekalipun.bertahun tahun lamanya kita dipupuk disemai menggunakan beg plastik dan secara tiba-tiba kita diajar untuk tidak menggunakannya tentulah akan berasa kekok.

samalah seperti penggunaan sarung kondom,jikalau sebelum ini khas untuk lelaki yang tidak pernah memakai kondom tiba-tiba pada satu hari diajar agar kepala topi Jerman dikempen untuk menyarungkan kondom ia akan memberi satu rasa kekok.siapa yang akan kisah?

pada hakikatnya kempen tiada beg plastik ini memang wajar diteruskan dan dilaksanakan.bermula dengan satu hari kemudian dilakukan untuk setiap hari,penggunaan beg yang tertera di atas ini lebih mudah dan lasak berbanding dengan beg plastik yang mudah terkoyak.beg ini ada dijual di pasaraya dan hypermarket yang anda kunjungi.selain itu,penggunaan beg kertas sepertimana yang telah dipraktikan oleh negara-negara eropah juga baik untuk kita contohi.

bermula dengan hari sabtu satu day dan hari hari setrusnya saya telah membiasakan diri dengan membawa beg sendiri.bukan satu atau dua malahan saya menyediakan sebanyak lima beg untuk kegunaan mengikut keperluan barang yang akan dibeli.katakan tidak kepada beg plastik.

`wah,bagusnya abang kita nih iyer hah saya tengok hanya abang seorang saja yang bawa beg sendiri,yang lain semua bersungut-sungut kena bayar 20 sen sebab setiap helai beg plastik kita caj`

`abang dah tiga kali sabtu kena dik…lupa dengan kempen nih,so sekarang abang dah tanam dalam minda dan setiap hari nak beli barang abang sediakan beg ini.hah mudah dan senang kan`

disiplinkan diri anda dengan kempen ini,cintailah alam anda bumi anda untuk kesejahteraan generasi akan datang.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: